Zoldjogsi.hu
BIKE START

Kerékpáros oktatás az ír gyermekek egészségéért

 

Dublin város tanácsa dicséretes kezdeményezésre szánta el magát 2009-ben: nyár közepén útjára indította az úgynevezett „BIKE START" programot, amely elsősorban a 3-6. osztályos gyermekek körében hivatott a kerékpárral való iskolába járást népszerűsíteni. Az oktatási projekt azonban nem csak az iskolásoknak szól, hanem mindazon felnőttek is részt vehetnek benne, akik hosszú idő után kívánnak visszatérni a kerekezéshez. Dublin város tanácsa egyébként az első olyan helyi hatóság Írországban, amely ilyen jellegű kezdeményezésre szánta el magát.
 
Az elmúlt évek kerékpáros és gyermek-egészségügyi statisztikái egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az iskolások ügyét haladéktalanul kézbe kell venni, ugyanis 2006-ig bezárólag húsz év alatt az iskolába kerékpárral közlekedő gyerekek száma 83%-kal, országos szinten négyezer főre csökkent. Többségüket a mai napig leginkább a szülők szállítják személygépjárműveikkel az iskolába. Ugyanezen időszak alatt a gyermekkori elhízás terén jelentős növekedés volt tapasztalható. Egy nemrégiben közzétett jelentés szerint a kilencéves gyermekek körében négyből egy túlsúlyos, amely az elégséges testmozgás hiányának és a rosszul összeállított, egészségtelen étrendnek köszönhető. Az iskolába való kerékpározás még kis távolságok esetén is jelentős mértékben hozzájárulhat a passzív, tévénézéssel és számítógépes játékokkal jellemezhető életformából fakadó egészségügyi és szellemi problémák ellensúlyozásához.
 
A BIKE START egy olyan integrált kerékpáros oktatási program, amely európai léptékben az egyik legszínvonalasabb képzést nyújtja. A Dublin huszonegy általános iskolájában kísérleti jelleggel elindított kezdeményezés rávilágít arra, mi mindent lehet helyi szinten egy jól összpontosított programmal elérni. Az egyik iskolában már most ötszörös növekedés következett be az iskolába kerékpárral járó gyerekek számában: Andrew Montague tanácsos szerint az észak dublini St Fiachra Iskolába korábban mindössze 12-14 gyermek járt rendszeresen kerékpárral, a kurzus után azonban számuk 110-re gyarapodott. Időközben ugyan volt némi visszaesés, azonban még így is 60-70 gyermek ül nap mint nap kerékpárra. Sőt, hozzá kell tenni, hogyha ezt a nem motorizált kétkerekű közlekedésben elért sikert az egész városra ki lehetne terjeszteni, az nem csak a gyermekek testi jóllétét, hanem a forgalom méretét is pozitívan befolyásolhatná.
 
A BIKE START program egy négyszintes tanfolyam, amelyet az általános iskolákban tanítási időben tartanak meg. Az egyes szintek korosztályok szerint biztosítanak különféle, de egymásra épülő közlekedésbiztonsági és gyakorlati kerékpáros felkészítést.
 
Az első szint a tantermi elméleti oktatást foglalja magában. Ez az osztálytermekben levezethető program a biztonságos kerékpározás elméletét fedi le, és célja, hogy tudatosítsa a gyermekekben a biztonságosabb és egészségesebb kerékpározás előnyeit. Az oktatási program első szintjét az általános iskolai harmadik osztályosokra tervezték, akik úgy is részt vehetnek rajta, hogy nem rendelkeznek saját kerékpárral. Azok a diákok, akik ezt a szintet teljesítették, továbbléphetnek a második szintre.
 
A második szint már gyakorlati foglalkozást jelent, amelynek helyszíne egy olyan gyakorlópálya, amelyet az iskola udvarán vagy pályáján is ki lehet alakítani. A foglalkozás során a gyerekek a kerékpár biztonságos használatához és irányításához nélkülözhetetlen jártasságokat sajátíthatják el. A szükséges táblákat és egyéb felszerelést a dublini Közlekedésbiztonsági Osztály (Road Safety Unit) biztosítja.
 
Az oktatás harmadik szintjére már az iskola területén kívül kerül sor, elsősorban olyan utcákon, amelyek az iskolák közelében találhatóak, csendesek és kis forgalmúak. Ez a foglalkozás annak lehetőségét biztosítja a gyermekek számára, hogy tapasztalatot szerezzenek a forgalomban való kerékpározásban is. Csak azok a tanulók vehetnek részt a harmadik szintű képzésben, akik az előző kettőn is részt vettek, és legalább hatodik osztályosak.
 
A negyedik szinthez tartozó foglalkozás során az oktatók és a diákok nagyobb forgalmú utakat is érintenek a városban. Az iskola és az otthon közötti útvonalterv elkészítésére is ebben a fejezetben kerül sor. A négyes szint elvégzéséhez az első hármat is szükséges teljesíteni.
 
Az oktatási program keretében a szervezők segédanyagokat és egy új kerékpáros oktató DVD-t osztanak szét a város általános iskolái között. Továbbá a kerékpárosok, tanárok és szülők a DVD egyes fejezeteit online is megtekinthetik a www.dublincity.ie címen.
 
A BIKE START program azok számára is kínál oktatási lehetőséget, akik felnőttként kívánnak újra kerékpárra ülni. A programtól azt remélik, hogy meghozza a diákok bátorságát a kerékpárral való iskolába járáshoz, illetve minél több felnőttet is arra sarkall majd, hogy kerékpárral menjen munkába.
 
A program 2009 szeptemberében került bevezetésre az általános iskolákban Dublin város tanácsának „Biztonságos Kerékpározás" csapata segítségével.
 
A programot elősegítendő a tanács több olyan lépést is kezdeményez, amellyel a város utcái és adottságai biztonságosabbá válnak a kerékpárosok számára. 2009 áprilisában a közlekedési miniszter bemutatta Írország első Nemzeti Kerékpáros Keretpolitikáját, amelynek kiterjesztésére és kivitelezésére a válság ellenére is lehetőséget biztosítanak.
 
Váczi Vincent
A jövő zöldje
Autó nélkül
A nagy KRESZ teszt